Beckhoff mukana CoroVent-hengityskoneen kehityksessä
Beckhoff mukana CoroVent-hengityskoneen kehityksessä

Tšekin tasavallan Beckhoff tarjoaa työvoimaa ja tuotteita

Prahan teknillisen yliopiston biolääketieteen tekniikan tiedekunnassa professori Karel Roubíkin johtama Non-conventional Ventilatory Teams (NVT) on kehittänyt äärimmäisen lyhyessä ajassa edullisen CoroVent-hengityskoneen. Sen avulla on tarkoitus estää Tšekin terveydenhuoltojärjestelmän odotettu romahtaminen koronavirustartuntojen voimakkaasti lisääntyessä. Beckhoffin tšekkiläisen tytäryhtiön toimitusjohtaja Tomáš Halva painottaa joukkorahoituksella tuetun projektin kiireellisyyttä: "Meillä ei ole yhtään aikaa, ja meidän täytyy toimittaa toimiva laite muutamassa päivässä tai korkeintaan viikoissa. Idea syntyi vasta noin 10 päivää sitten, ja todella erityistä tässä on seettä viikon kuluttua siitä meillä on jo prototyyppi testattavana."

Tiede ja teollisuus tiiviissä yhteistyössä

Kehitystiimi koostuu noin 15:stä eri yritysten ja yliopistojen asiantuntijasta, jotka professori Karel Roubik ja hänen kollegansa ovat valinneet henkilökohtaisten kontaktiensa ja internetin välityksellä. Tiimiin kuuluu myös Tomáš Halva: "Tunnen yhden alullepanijan henkilökohtaisesti ja soitin hänelle heti nähtyäni hänen Facebook-päivityksensä ja kysyin, kuinka Beckhoff voi olla avuksi. Tämä projektihan tulee auttamaan useita ihmisiä ja toivottavasti pystyy myös pelastamaan ihmishenkiä. Lisäksi professori Karel Roubik on Tšekin paras hengityskoneasiantuntija ja on jo aiemminkin kehittänyt tällaisia laitteita menestyksellisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin."

Tomáš Halvan mukaan teknisesti kyse on lääketieteen, sähkötekniikan ja pneumatiikan järjestelmien asiantuntemuksen yhdistämisestä – juuri oikealla tavalla. Hengityskone on tarkoitettu erityisesti koronavirustartunnan saaneille potilaille, mihin kaikki hengityskoneet eivät sovellu. Lisäksi toimintojen rajaaminen koronavirustaudin hoitoon ja ilmaiset kehityspalvelut asiantuntijoilta alentavat laitteen kustannuksia merkittävästi.

Ohjaustekniikka ja ohjelmistot Beckhoffilta

Tässä tiimissä Beckhoff vastaa ohjausjärjestelmästä, joka huolehtii koneen yksinkertaisesta käytöstä ja siten mahdollistaa myös käytön kouluttamattomalle henkilöstölle. Tomáš Halva kertoo: "Halusimme antaa tukemme projektille ilmaiseksi, ja suunnittelimme yhden viikonlopun aikana ohjausjärjestelmän ja ohjelmoimme ohjausohjelman ja visualisoinnin. Erityiskiitos siitä kuuluu kollegoilleni Matúš Adamecille ja Zdenek Kosourille, jotka ovat loistavia sovellusinsinöörejä ja ohjelmoijia. Myös teknisen tiimimme muut jäsenet ovat auttaneet meitä erittäin paljon, koska he ovat huolehtineet Matúšin ja Zdenekin muista tehtävistä. Olen todella ylpeä koko tiimistä, joten suuri kiitos heille tästä suuresta panostuksesta !"